pályázatok

Online munkajogi alapismeretek oktatás

2021.06.01.

A GINOP-5.3.5-18 „Munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek” felhívás egyik célja a szociális partnerek társadalmi és munkaerő-piaci szerepvállalásának erősítése, képviseleti erejének növelése, kapacitásaik fejlesztése. További céljai közé tartozik olyan tevékenységek megvalósításának támogatása, melyek hatékonyan hozzájárulnak a munkavállalók és a munkáltatók, vállalkozások munkaerő-piaci alkalmazkodóképességének fejlesztéséhez, társadalmi felelősségvállalásuk erősítéséhez és szolgáltató szerepének növeléséhez.

100 fő bevonásával indul a Pilot projekt a “Stresszmentes munkahelyek az IKT szektorban” című program keretében

2021.05.28.

A GINOP-5.3.5-18-2019-00112 azonosítószámú pályázat keretében a Fontanus Alapítvány a Távközlési Szakszervezettel közösen nyerte meg a “Stresszmentes munkahelyek az IKT szektorban” projektet.

A projekt során végzett kérdőíves felmérés segítségével kimutattuk a szektorra jellemző stresszfaktorokat. (Lásd itt.)

Stressz az IKT szektorban

2020.12.15

A stresszel kapcsolatban számos ismeret hallható a mindennapok során, a legtöbben mégis nehezen megfogható, kiszámíthatatlan tényezőként tekintenek rá, ami bizonyos munkahelyekhez, élethelyzetekhez köthetően “üti fel a fejét”, illetve “szenvedi el” az ember. Valójában a stressz nem egy meghatározhatatlan dolog, hanem egészen jól körülhatárolható paraméterekből tevődik össze.

Stresszmentes munkahelyek az IKT szektorban - a munkahelyi stressz megelőzése és kezelése

2020.08.15.

A  GINOP-5.3.5-18-2019-00112 azonosítószámú, "Stresszmentes munkahelyek a IKT szektorban" című projekt keretében a Távközlési Szakszervezet és a Fontanus Alapítvány működik együtt. 

A projekt célja, hogy feltérképezze a releváns stresszfaktorokat az ITK szektorbeli munkahelyeken, és azok kezelésére megoldásokat dolgozzon ki, ezáltal javítsa a munkahelyi körülményeket, a munkavállalók egészségét és a munkahelyi jóllétet.

Pályázati INFÓK

Stresszmentes munkahelyek az IKT szektorban

A modern, technológiailag fejlett társadalmakban az egyik legnagyobb népbetegség a stressz. Egy kérdőív kitöltésével most te is beszállhatsz a stressz elleni küzdelembe.

A XXI. században a modern, technológiailag fejlett társadalmakban az egyik legnagyobb népbetegség a stressz. A stressz nem csupán az egészségünkre, jóllétünkre, motivációnkra van hatással, hanem a munkahelyekre és ezáltal a hatékony munkavégzésre is. Egy kérdőív kitöltésével most te is beszállhatsz a stressz elleni küzdelembe.

A Távközlési Szakszervezet (Távszak) és a Fontanus Alapítvány – az EU és a magyar kormány támogatásával – elindította a "Stresszmentes munkahelyek a IKT szektorban" című projektet, melynek célja, hogy feltérképezze a releváns stresszfaktorokat az ITK szektorbeli munkahelyeken, és azok kezelésére megoldásokat dolgozzon ki – ezáltal javítva a munkahelyi körülményeket.

A projekt egy stresszmegelőző és -kezelő módszertan kifejlesztését is célul tűzte ki a munkavállalók és munkáltatók számára, figyelembe véve a szektor sajátosságait. A fentiek mellett a kezdeményezés részét képezi még a kutatási eredmények publikálása, népszerűsítése, illetve pilot projekt keretében a kidolgozott módszertan bevezetése több munkahelyen.

A projektbe a szervezők – stresszfelmérő kérdőív kitöltésével – összesen ezer munkavállalót szeretnének bevonni, amely a teljes célcsoport 0,6%-a. Ezen felül, 400 fő részt vehet majd a munkahelyi stressz megelőzésére és kezelésére vonatkozó tájékoztatásban, tanácsadásban, képzésben is.

A felmérés eredményei, eredménytermékei elérhetők lesznek a Távszak honlapján 2020. IV. negyedévében.

Amennyiben ti is támogatnátok a kezdeményezés céljait, a kérdőív kitöltésével itt csatlakozhattok a projekthez.

A kérdőívek: magyarul és angolul

Pályázatot nyertünk!

2019 év elején tárgyalások kezdődtek a Fontanus Alapítvánnyal egy lehetséges projekt (pályázat) kapcsán. Az előkészületek egész évben zajlottak.

2020. januárjában összeált a végleges pályázati anyag, melyet az elbírálást követően – a Fontanus Alapítvánnyal közösen - megnyerünk.

A Pénzügyminisztérium elfogadta a pályázati anyagot és a megvalósíthatósági szerződés aláírásra kerül.

A projekt induló napja: 2020. március 1.

A kedvezményezett konzorciumi tagok neve:

    Távközlési Szakszervezet
    Fontanus Alapítvány
    A projekt címe: Stresszmentes munkahelyek az IKT szektorban
    A szerződött támogatás összege: 42 404 988 Ft
    A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tartalmának bemutatása:

A XXI. században a modern, technológiailag fejlett társadalmakban talán az egyik legnagyobb népbetegség a stressz. A stressz nem csupán az egészségünkre és jól-létünkre, a motivációnkra van hatással, hanem egyre inkább kimutatható módon a munkahelyekre és ezáltal a hatékony munkavégzésre is. A stressz megértése, feloldása, az egyéni és munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztése a munkavállalók és munkáltatók közös érdeke.

A projekt tartalma az IKT szektorban dolgozó munkavállalók stresszfaktorainak felmérése, a felmért faktorok és körülmények alapján stressz megelőző és -kezelő módszertan kifejlesztése a munkavállalók és munkáltatók számára, figyelembe véve a szektor sajátosságait, a kutatási eredmények publikálása, népszerűsítése, ill. pilot projekt keretében a kidolgozott módszertan bevezetése több önkormányzati munkahelyen.

A projektbe 1000 fő munkavállaló kerül bevonásra (amely a teljes célcsoport 0,6%-a), és járul hozzá a kutatáshoz stresszfelmérő kérdőív kitöltésével, ill. 400 fő munkavállaló vesz részt a munkahelyi stressz megelőzésére és kezelésére vonatkozó tájékoztatásban, tanácsadásban, képzésben. A projekt eredményeként 2 országos konferencia kerül megszervezésre, ill. hazai felsőoktatási intézménnyel való együttműködés kerül megvalósításra.

A projekt keretében öt fő kutatással és fejlesztéssel foglalkozó szakember és egy fő szakmai gyakornok kerül foglalkoztatásra a konzorciumi tagoknál.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.08.31.
A projekt azonosító száma: GINOP-5.3.5-18-2019-00112